Το χωριό Πυργί στην Χίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά χωριά στο νησί.

Το χωριό μοιάζει λες και είναι βγαλμένο από άλλη εποχή, καθώς διατηρείται έτσι όπως χτίστηκε και έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Cemile Seçilmiş Korkmaz (@cmlesclms) στις

Τα πέτρινα στενά δρομάκια, ο ιερός ναός των Αγίων Αποστόλων (χρονολογείται από τον 13ο αιώνα) καθώς και πλήθος άλλων εκκλησιών αλλά και εξωτερικών τοίχων διαμοσμημένων κάνουν το Πυργί πραγματικά μοναδικό.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Happytravel (@happytravele) στις

Το Πυργί πήρε το όνομά του από τον μεγάλο και ψηλό πύργο του, γύρω από τον οποίο χτίστηκε το σημερινό χωριό από πολλούς μικρούς και μεγάλους οικισμούς.


Τα σπίτια του, βρίσκονται κολλητά το ένα με το άλλο και συνδέονται με τα απέναντι με εντυπωσιακές αψίδες, ενώ ο εξωτερικός τοίχος των πιο “απομακρυσμένων” κτισμάτων είναι μεσαιωνική περίβολος.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @sendegitmelisin στις

Οι προσόψεις των κτιρίων είναι το σήμα κατατεθέν του χωριού, με τα περίφημα “ξυστά” να δημιουργούν ιδιαίτερα γεωμετρικά σχήματα και να δίνουν στο Πυργί τον μοναδικό χαρακτήρα του. Η εντυπωσιακή τεχνική, που τα σκαλίσματα γίνονται με το χέρι, περιλαμβάνει μαύρη άμμο που ασπρίζεται και στη συνέχεια ξύνεται. Έτσι δημιουργούνται τα περίφημα μαύρα μοτίβα πάνω σε άσπρο φόντο, απλά ή σύνθετα, που διατηρείται ζωντανή έως τις μέρες μας.